Туристически обекти

защитна постройка на оригинала
на Казанлъшката гробница


копие на Казанлъшката гробница

Казанлъшката гробница

е един от стоте национални туристически обекта. От 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Гробницата разполага с копие и оригинал. Оригиналната гробница е консервирана и около нея е изградена защитна постройка в която действат специални условия като температурен и влажностен режим на въздуха, точно определена бройка посетители годишно, която не бива да бъде надхвърляна. За да могат повече хора да се докоснат до изкуството и вярата на траките е изградено копие в реален размер

Работно време за обекта: Всеки ден от 9:00 до 17:30 ч.
тел: 0431 6 47 50
Беседи на български, руски, немски и английски език
магазин за сувенири
източник: www.kazanlak-bg.info, снима Иван Бонев


ГРОБНИЦАТА НА СЕВТ ІІІ
В МОГИЛА ГОЛЯМА КОСМАТКА


Гробницата се намира на 1км. Южно от гр. Шипка

Работно време за обекта: Всеки ден от 9:00 до 17:30 ч.

беседи на български и английски език
снимка ВИФОР

Гробницата в могилата Оструша


В гробницата в могилата Оструша се предлагат
беседи на български и английски език.снимка: СЕДМИЦА ONLINE

 Исторически музей "Искра" и
 Художествена галерия - КАЗАНЛЪК


В специална зала-трезор са изложени някои от най-важните находки  от археологическите проучвания в Долината на тракийските царе. Това са гробни дарове от погребения на тракийската аристокрация, Златната маска на Терес и златен пръстен-печат от могила Светица, златните огърлици и пръстен от Малката могила, както и бронзовото огледало от Касабова могила, находките разкрити в гробницата на основателя на Севтополис – Севт ІІІ: златният погребален венец; елементи на въоръжението – бронзови шлем и наколенници, комплект златни украси за конска амуниция, декорирана с позлата дръжка на меч, златни украси за броня, ритуални съдове – златен киликс, сребърен съд с форма на мида с позлата, сребърни каничка и чаша, бронзови съдовеАдрес: 
гр. Казанлък ул. "П.Р. Славейков" № 8 п.к. 6100

Работно време:

всеки ден от: 9:00 - 18:30 ч.

Телефон: 0431 6 27 55


снимка Десислава Мирчева, actualno.com

Съвсем скоро се очаква да заработи атракционно влакче, закупено от Община Казанлък, което ще се ползва за туристически обиколки из Долината на тракийските царе.

Празници в долината на

тракийските царе


Tракийското наследство e в основата на проект „Докоснати от древността“ на община Казанлък, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за създаване и представяне на иновативни културни събития по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“.
Първите в България Празници на тракийската култура са организирани през месец септември 2005 г. и съвпадат с честването на Европейските дни на културното наследство. В програмата им са включени Панаир на тракийските занаяти, конкурс за тракийски ястия и дегустация на вино, изложби и концерти.


Превърналите се вече в традиционни за града празници в Долината на тракийските царе, обединяват различни форми на традиционни и съвременни изкуства.
Празничните събития се организират и провеждат по улици, площади, паркове и зали в Казанлък. В програмата, която представя богатото наследство на античността, осмислено от съвременниците, се включват професионалисти и аматьори, различни групи от населението на общината, а жителите и посетителите на Казанлък стават свидетели на множество културни събития, сред които: демонстрации на тракийски бойни умения в „Тракийски стан“, среща на нови технологии и фотография , стрийт парад по улиците на Казанлък, редица концерти и изложби на открито, в които своето изкуство показват професионалисти и любители.
Няма коментари:

Публикуване на коментар